fbpx

/ 4 prehranski nasveti, ki vam bodo pomagali do optimalnih rezultatov

4 prehranski nasveti, ki vam bodo pomagali do optimalnih rezultatovpost

4 prehranski nasveti, ki vam bodo pomagali do optimalnih rezultatov

To, da se začnemo gibati in spremenimo svoje navade, je odličen začetek. Ampak brez ustrezne prehrane ne bomo mogli doseči rezultatov, ki si jih tako zelo želimo. Telesna aktivnost in treningi namreč zahtevajo dodatno gorivo, ki ga naše telo potrebuje. Brez vseh hranil – ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, bodo naši treningi neproduktivni, rast mišic ne bo optimalna, možnost za poškodbe pa večja.

Tukaj smo za vas zbrali 4 pomembne temelje prehrane za rekreativne športnike, ki vam bodo pomagali na vaši fitnes poti.

  1. Ne izpuščajte obrokov!

Poskrbite, da so vaši obroki redni, ne izpuščajte jih ali pa združujte v en obilnejši obrok. Tudi, če je vaš cilj izguba telesne mase je pomembno, da svoj kalorični vnos ne znižate preveč. Ekstremi nikoli niso dobri in s tem lahko dosežete nasproten učinek, kot si ga želite. Vaše telo potrebuje energijo za delovanje, sploh ob dodatni telesni aktivnosti.

  1. Poskrbite za zadosten vnos beljakovin

Beljakovine so sestavni del večine telesnih struktur (ne samo mišic, ampak tudi kože, vezivnega tkiva, imunskih celic, hormonov…), zato če želimo graditi mišično maso (ali pa jo ohranjati), nam je zadosten vnos beljakovin prioriteta. Premajhen vnos beljakovin namreč vodi do izgube mišične mase, poveča pa se tudi verjetnost za nastanek poškodb.

  1. Ogljikovi hidrati niso vaš sovražnik

Ti se po navadi smatrajo kot največji sovražnik v svetu diet ampak so v resnici nujno potrebni za tvorbo glikogena v mišicah in predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem ter glavni vir energije. Tako si lahko mislite, da bolj kot smo aktivni, več ogljikovih hidratov potrebujemo. 

  1. Ne pozabite na hidracijo!

Ustrezna hidracija je prav tako pomembna, kot prehrana. V povprečju naj bi odrasla oseba spila med 1,5-3 L vode na dan, količina pa je odvisna predvsem od stopnje telesne aktivnosti (pri bolj intenzivnih vadbah in pri ljudeh, ki se več potijo so potrebe večje, saj je potrebno nadomestiti izgubljeno vodo).

Če potrebujete dodatno pomoč pri doseganju željenih rezultatov na vaši poti, se lahko obrnete na naše prehranske strokovnjake in se naročite na brezplačni telefonski klic prehranskega svetovanja.

Oglejte si našo ponudbo paketov prehranskega svetovanja.

WordPress Image Lightbox