fbpx

/ 5 namigov za aktiven skok v poletje

5 namigov za aktiven skok v poletjepost

5 namigov za aktiven skok v poletje

Sončni in topli meseci že trkajo na vrata.

Na kaj pomislite ob besedi poletje? So to morda plaže, čisto morje, kopalke, hladne pijače ob dobri muziki in poletne športne aktivnosti? Ali se bolj nagibate v drugo smer, kot je domače poležavanje na klimi in skrivanje pred vročino? Lahko rečemo, da je kombinacija obojega ravno pravšnja.

Zaradi dopustniškega čara ima poletje za večino ljudi pozitiven priokus. Dnevi potekajo počasneje in manj stresno. Lažje se prepustimo zanimivim morskih dogodivščinam.

V poletnem času znajo temperature zelo poskočiti. Vročino nekateri sprejemamo lažje, drugim pa predstavlja problem in bodo zaradi tega manj gibalno aktivni. Rešitvi v tem primeru sta hoja ali tek v zgodnjih jutranjih oziroma poznih večernih urah. Poleg tega se pa na morju lahko lotimo veliko športnih aktivnosti, kot so plavanje, potapljanje, odbojka na mivki, kolesarjenje in drugi vodni športi.

Pomembno je, da svojo vitalnost ohranjamo na visokem nivoju skozi celo leto. V tem primeru lahko brez slabe vesti na dopustu cel dan preležimo in z nasmehon na obrazu po kosilu pojemo sladoled.

V nadaljevanju sledi 5 namigov, za boljšo pripravljenost na poletne aktivnosti.

  1. Bodimo redno telesno aktivni

Redna fizična aktivnost je ključ do uspeha. Z gibanjem pridobivamo boljšo formo, samozavest, odločnost, disciplino in odgovornost. S pravilnim načinom treninga krepimo svoj imunski sistem, pospešujemo metabolizem in skrbimo za zdrav vsak dan. Izboljšajo se tudi naše psihofizične sposobnosti, ki nam pomagajo pri soočanju s stresom. Ravno stres je danes najpogostejši vzrok za številne bolezni.

  • Popijmo zadostno količino vode

Voda je hranilo za naše telo. Skozi dan preko potenja, izhlapevanja, dihanja in uriniranja izgubimo veliko tekočine, zaradi česar jo moramo primerno nadomestiti. V nasprotnem primeru lahko hitro pride do dehidracije.

Zakaj je pitje vode tako pomembno:

  • omogoča stabilno ravnotežje telesnih tekočin
  • pomaga nadzorovati kalorije
  • vpliva na lepšo kožo
  • skrbi za boljšo presnovo, saj preprečuje zaprtje in ohranja normalne črevesne funkcije
  • Pazimo na uravnoteženo prehrano

Poskrbimo, da bodo obroki zdravi, uravnoteženi in načrtovani. Vsebovati morajo vse skupine hranil; vitamine, minerale, beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Pri uživanju raznolikih živil naj bodo v ospredju zelenjava, sadje, čim manj predelana žita, krompir, testenine in riž. Posebno pozornost moramo dati tudi pripravi hrane, ki naj bo čim krajša. Sadje in zelenjavo lahko kuhamo na sopari, ostalo pa v pečici, da se izognemo dodatnemu cvrtju. Pretirana uporaba sladkorja in soli ni zaželena.

  • Izogibajmo se pitju alkohola

Vnos alkohola je potrebno zmanjšati in se pregrešiti le na izbranih praznovanjih. Alkohol omejuje našo zbranost, spomin in prekine urejen urnik spanja. Fizično in psihično uničuje naše telo. Naj omenimo okvaro ledvic, jeter, trebušne slinavke, želodca in vnetja požiralnika. Prekomerno uživanje alkohola je neposredno povezano z nevrološkimi in mentalnimi težavami. Vse to seveda lahko privede do problemov in nasilja v družini.

  • Telesu ponudimo zaslužen počitek

Prepogosto se dogaja, da pozabimo na počitek. Za normalno delovanje potrebuje naše telo oboje; gibanje in počitek. Dnevi so naravnani tako, da hitimo iz točke A do točke B. Pomembno nam je, da bomo vse obveznosti pravočasno opravili. Ne znamo se pa ustaviti, umiriti, zadihati in za 10 minut zapreti oči. Ponavadi obležimo le takrat, ko se nam prižge rdeča luč, ki ponazarja preutrujenost, glavobole in vročino. Zelo pomemben vidik optimalnega delovanja telesa je tudi spanje, ki naj ne bi bilo krajše od osmih ur. V kolikor kakšna ura čez noč zmanjka, jo je priporočljivo nadoknaditi popoldan.

Naše telo nam sporoča popolnoma vse, le prisluhniti mu moramo. V kolikor delujemo proti sebi, postanemo utrujeni, izčrpani, nezmotivirani in pod stresom. Sebi in svojemu telesu  moramo dati vso ljubezen tega sveta. Takrat se bomo počutili zdravo, vitalno, nasmejano in srečno.

WordPress Image Lightbox