Beljakovine v prahu: katere izbrati?
Pogosto se sprašujemo o beljakovinskih dodatkih, vključno o tem, katere vrste beljakovin v prahu naj uporabljamo za doseganje najboljših rezultatov.
Svoje dnevne prehranske potrebe lahko dosežemo z uravnoteženo prehrano, kjer vključimo redne obroke visoko proteinske hrane. Ko pa nam primanjkuje časa, so beljakovine v prahu odličen način za doseganje prehranskih ciljev.
Katere so različne vrste beljakovin v prahu?
Beljakovinski prah lahko dobimo iz živil živalskega izvora, mleka in jajc. Beljakovine v prahu rastlinskega izvora pa prihajajo iz soje, riža, graha, oreščkov, žitaric, ali pa so kombinacija vseh omenjenih.
- Mlečne in jajčne beljakovine Ti široko dostopni beljakovinski dodatki izvirajo iz jajc, mleka in sira.
- Sirotkine beljakovine v prahu Sirotkine beljakovine so najpogosteje uporabljeni beljakovinski prah. Ima več prednosti: je enostavno topen v vodi in je popolna beljakovina, ki vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, potrebnih za sintezo beljakovin in obnovo mišic.Večina trgovin s hrano ali dodatki bo imela na voljo več različnih vrst sirotkinih beljakovin.
- Koncentrat sirotkinih beljakovin
- Izolat sirotkinih beljakovin
- Hidrolizat sirotkinih beljakovin
- Kazeinski beljakovinski prah
- Jajčni protein v prahu
- Kolagenske beljakovine v prahu
- BCAA
- Sojine beljakovine v prahu Sojine beljakovine so primerne za vegane in so odlična alternativa sirotkinim beljakovinam, saj vsebujejo tudi vse bistvene aminokisline. Prav tako vsebuje malo maščob in ogljikovih hidratov.
- Grahove beljakovine v prahu Grahova beljakovina v prahu vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, vendar vsebuje malo metionina – to lahko premagamo s kombiniranjem grahovih beljakovin v prahu z beljakovinami v prahu iz rjavega riža. Grahov beljakovinski prah je bogat tudi z železom.
- Rižev beljakovinski prah Beljakovinski prah iz rjavega riža vsebuje vse bistvene aminokisline, vendar vsebuje malo levcina. To lahko odpravite tako, da ga kombinirate z grahovim beljakovinam v prahu.
- Konopljini beljakovinski prah Konopljina beljakovina je rastlinska beljakovina, ki je lahko prebavljiva. Vsebuje sedem esencialnih aminokislin, pa tudi omega-3 maščobne kisline, ki so pomembne za splošno zdravje.