fbpx

/ Čas obrokov: Ali je pomembno, kdaj jeste?

Čas obrokov: Ali je pomembno, kdaj jeste?post

Čas obrokov: Ali je pomembno, kdaj jeste?

Kar zadeva zdravo prehranjevanje, ste verjetno slišali veliko več o tem, kaj in koliko jesti, v primerjavi s tem, kdaj jesti. Smiselno je najprej vedeti, ali jeste preveč ali premalo, nato pa določite pravo makronutrientno ravnovesje za svoje cilje.

Vsi vemo, da je po treningu najbolj primeren čas za uživanje beljakovin, saj so po vadbi mišice najbolj dovzetne za beljakovine. Pri športnikih je veliko bolj pomembno, da svoje obroke primerno razporedimo.

Na splošno večina ljudi preskoči kaksen obrok. Vendar morate jesti redno, ter biti pozorni na čas in pogostost vaših obrokov.

Ko govorimo o izgubi teže in vzdrževanju teže, je čas prehranjevanja pomemben dejavnik pri ohranjanju apetita in zdrave ravni krvnega sladkorja čez dan. Redni obroki vam lahko pomagajo tudi pri vzdrževanju zdravega metabolizma in ravni energije.

Ali morate zajtrkovati?

Medtem ko nekateri lahko preskočijo zajtrk in preostanek dneva še vedno uravnotežijo kalorije in hranila, ni enostavno ali na splošno priporočljivo.

Če preskočite zajtrk, ponavadi pojeste dvakrat več za kosilo.
Zajtrk spodbudi metabolizem, spodbudi energijo in tudi vašim možganom zagotovi gorivo, ki ga potrebuje za delovanje v službi ali šoli in vam pomaga pri koncentraciji in osredotočenosti.

Je kosilo pomembno?

Kosilo potrebujemo, da ohranjamo energijo čez dan in da preprečimo, da bi se čez dan prenajedli. Če ga preskočite in pustite, da postanete preveč lačni, bo večerja prevelika – in to lahko uniči cilje vadbe in prizadevanja za hujšanje.

Kdaj je pravi čas za večerjo?

Spanje je pomemben sestavni del zdravja. Tudi vaša prehrana naj deluje skladno z drugimi zdravimi navadami – ne proti njim. Najbolje je, da pred spanjem ne jeste preveč (čeprav je to bolje kot preskočiti večerjo). Lahka večerja približno 3 ure pred spanjem je najboljši način, da poskrbite, da vas obrok ne bo oviral ustreznega spanca.

Če boste jedli manj kot 2 uri pred spanjem, je več verjetnosti, da zaradi neprebavljene hrane pride do kisline/ refluksa.

Na splošno se ne priporoča, da pred spanjem uživate živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, saj ogljikovi hidrati zagotavljajo energijo (ki pa je tudi zadnja stvar, ki jo potrebujete pred spanjem).

Najbolj priporočljivo je jesti vsake 2 do 3 ure, saj to zagotavlja, da vaše telo dobi vsa ustrezna hranila in prepreči lakoto.

WordPress Image Lightbox