fbpx

/ Kako izbrati primerno obutev za fitnes?

Kako izbrati primerno obutev za fitnes?post

Kako izbrati primerno obutev za fitnes?

Ponudba na trgu je res ogromna in marsikdo odločitev za nakup sprejme na podlagi videza športnih copat, cene ali mnenja prijatelja, ki ima več izkušenj. A na to mnenje se ne gre pretirano zanašati. Če vam prijatelj svetuje izbiro določenih copat, ni s tem nič narobe, a dobronameren nasvet ima lahko škodljive posledice. Če si namreč ne delita podobnih karakteristik stopala, je velika verjetnost, da vam model ne bo ustrezal, napačna izbira pa lahko vodi do bolečin, žuljev in celo poškodb.

1. Preverite, kako izgledajo vaši stari čevlji

Preden kupite nove superge, si oglejte svoj stari par. Opazite obrabljene lise – ali gre za zunanji rob podplata? Je en bolj obrabljen od drugega?

Vzorci obrabe na čevljih kažejo, kako se premikate in kje boste morda potrebovali dodatno podporo ali celo drugačne čevlje, glede na obliko nog.

2. Naj bodo udobni

Čevlji za vadbo naj bodo udobni in naj nudijo podporo. Pozanimajte se o pravi obliki čevljev za svoj tip stopala. Tako boste našli nekaj, kar podpira stopalo ali gleženj. Ne zapravljajte denarja za športne copate, kateri niso primerni za vaša stopala. Ne pozabitea s seboj vzeti nogavice! Poleg higienskih razlogov boste čevelj bolje občutili.

3. Izberite pravi čevelj za vadbo

Pri nakupu novih čevljev za vadbo je nekaj, na kar morate biti pozorni:

Udobje – se čevelj prilega stopalu?
Podpora za loke – to se lahko razlikuje glede na to, ali imate ploske noge, normalne ali visoke loke. Običajni in visoki loki ponavadi potrebujejo več oblazinjenja v podplatu kot ploska stopala.
Dihanje – želite, da vam noge v čevljih dihajo?
Ker so stopala različnih oblik in velikosti, je težko priporočiti določeno vrsto čevlja.

Ne pozabite, da je bolj pomembno, da izberete čevelj, primeren vašemu stopalu, kot pa to, kako boste v njem videti. Brez dobre obutve si boste na dolgi rok naredili več škode kot koristi.

WordPress Image Lightbox