fbpx

/ Kako pomembno je raztezanje po končani vadbi?

Kako pomembno je raztezanje po končani vadbi?post

Kako pomembno je raztezanje po končani vadbi?

Morda ste eden tistih, ki končate z vadbo in hitro odhitite domov. Čeprav je enostavno preprosto skočiti iz tekalne steze naravnost pod tuš, dobro premislite, preden se naslednič izognete raztegovanju.

Raztezanje je bistven del vadbe, zato ga nikakor ne preskočite!

Raztezanje lahko traja 3-10 minut in vključuje počasnejše, nežne gibe in raztezne vaje. Namen raztegovanja po vadbi je omogočiti, da se vaš srčni utrip in dihanje vrneta v normalno stanje. Zato poskrbite, da se bo vaš srčni utrip počasi zniževal in dovolite, da se vaše telo navadi na zdaj zmanjšano raven dela.

Večina oblik vadbe povzroči, da se vam srčni utrip poveča. Kardiovaskularna vadba, imenovana tudi aerobna vadba, lahko močno poveča vaš srčni utrip. Na koncu vadbe pa naj se srčni utrip počasi vrne v normalno stanje. Tako se boste izognili občutku omotičnosti.

Raztezanje postopoma upočasni dihanje. Ko se srčni utrip poveča z vadbo, postane tudi vaše dihanje globlje. To je znak, da trdo delate in z vadbo kurite več kalorij. Raztezanje omogoča, da se vaš dih postopoma vrne v enak ritem, kot ga je imel pred začetkom vadbe.
Na primer, da se ohladite po teku, lahko 2-3 minute naredite hitro hojo in nato postopno omejite tempo na sprehod. Na koncu hoje lahko naredite stoječe raztezne vaje. Nato se dokončno ohladite s sedečimi razteznimi vajami, da izboljšate gibčnost celotnega telesa.

Če je vadba vključevala več treninga moči, naj vaše ohlajanje vključuje celoten razteg telesa, da povečate obseg gibanja v sklepih in izboljšate splošno prožnost. Raztezanje naj vključuje statične raztege mišičnih skupin, ki ste jih pravkar delali. Na primer, če ste delali sklece, boste želeli raztegniti prsni koš in tricepse.

Prav tako je koristno, da vključite sprostitvene vaje. To lahko vključuje nekaj minut globokega dihanja ali joge. Te vaje so super za um in telo,  hkrati pa si je lepo vzeti nekaj trenutkov, da razmislite o današnji vadbi in telesnem napredku.

WordPress Image Lightbox