fbpx

/ Načrtovanje in priprava obrokov vnaprej

Načrtovanje in priprava obrokov vnaprejpost

Načrtovanje in priprava obrokov vnaprej

Prav povsod je mozno zaslediti tale hashtag #mealprep, oziroma vnaprej pripravljeni obroki.

Ne samo, da lahko s predčasno pripravo obrokov, prihranite čas in denar skozi ves teden, ampak vam tak način pomaga tudi pri doseganju ciljev v fitnesu.  

1. Uravnotežena prehrana

Vsi se zavedamo pomena prehrambene piramide, ter uravnotežene prehrane. S predpripravo in načrtovanjem obrokov, predhodno določite jedilnik, kar pomeni, da lahko sestavite popoln beljakovinski, zelenjavni in polnozrnat obrok. 

2. Brez hitrih odločitev

Sprejemanje odločitev o tem, kaj jemo, ko smo že lačni, pripelje velikokrat do nezdravih odločitev. Nočemo, da nas stiska s časom ovira na poti zdravega prehranjevanja… le kdo se še ni znašel v avtu v večernih urah in razmišljal, da bo pica najhitrejša izbira?

Če pa vas doma čaka zdrav in okusen obrok, pa ste lahko prepričani, da se bodo te nezdravi postanki nehali.

3. Nadzor nad porcijami

Simpatične posode so primerne več, kot le za objavo #mealprep na Instagramu! Ker je vaša hrana vnaprej razdeljena na prave porcije, si sploh ne dajete priložnosti za prenajedanje.

4. Zmanjšajte stres

Vsi vemo, da stres pripomore k telesni teži, z povečanjem hormonov, ki nas nagovarjajo k prenajedanju. Odločanje o tem, kaj jesti v zadnjem trenutku, je lahko stresno, kar posledično proizvaja hormone, zaradi katerih je večja verjetnost, da boste izbrali nezdravo hrano. Z načrtovanjem obrokov vnaprej, pride do znižanja stresnih hormonov (kar pomaga pri uravnavanju telesne teže) in boljše/zdrave odločitve (kar pomaga tudi pri uravnavanju telesne teže).

Kako začeti…

1. Načrtujte obroke vnaprej

Če nameravate pripraviti obrok v naprej, ne hodite v trgovino brez načrta! Nič ni hujšega, kot če se vrnete domov iz trgovine s številnimi živili, ki jih sploh ne potrebujete. Zmanjšajte živilske odpadke in prihranite denar tako, da načrtujete svoje obroke in kupujete samo sestavine, ki jih boste uporabili v svojih obrokih. 

2. Prepričajte se, da imate prostor za pripravljeno hrano

Preden se odpravite na dogodivščino za pripravo obrokov, predhodno počistite hladilnik. Priprava obrokov je fantastična, vendar boste kmalu opazili, da priprava obrokov zahteva tudi svoj prostor v hladilniku. Poskrbite tudi za zadostno kolicino steklenih in plasticnih posodic. 

3. Začnite preprosto

Ne poglabljajte se v obroke s težkimi ali zamudnimi recepti. Držite se osnov in poskusite pripraviti enotedenske obroke z beljakovinami, žitaricami in zelenjavo. 

4. Posvetite čas pripravi

Izberi si dan, ko si boš vzel/a čas in si vnaprej pripravil/a obroke (če si pripravljaš obroke za teden vnaprej, potem je smiselno, da je ta dan sobota ali nedelja).

Priprava obrokov preprosto ni mogoča zadnjo uro pred spanjem. Vzemite si čas za nakupovanje in pripravo. Ne bo vam žal!

WordPress Image Lightbox