fbpx

OTROCI IN ŠPORT - zdrave navade za boljše življenje

V današnjem svetu, ki je usmerjen v tehnologijo, postaja vse bolj pomembno poudariti pomen telesne aktivnosti za otroke in mladostnike. Redna vadba ne le spodbuja telesno zdravje, ampak tudi izboljšuje duševno počutje ter spodbuja pozitivne navade, ki bodo vašim otrokom koristile tekom življenja. V spodnjem članku vam bom obrazložil in opredelil pomen telesne dejavnosti, najboljše vrste aktivnosti za otroke in najstnike ter koristi vadbe za telesno pripravljenost, ki je posebej zasnovana za to starostno skupino.

Zakaj je telesna dejavnost pomembna?

Redna telesna dejavnost otrok in mladine ima številne koristi, ki presegajo zgolj telesno pripravljenost. Redna vadba pomaga mladim razvijati grobe motorične sposobnosti, kot so tek, skakanje in metanje, ter fine motorične sposobnosti, kot je koordinacija med vidom in rokami. Te spretnosti so ključne za njihovo celostno rast in bodoče športne aktivnosti. Telesna dejavnost pri naših najmlajših pomaga preprečevati prekomerno telesno težo, saj spodbuja izgorevanje kalorij in gradnjo mišične mase. Poleg tega spodbuja rast kosti in povečuje gostoto kosti, kar zmanjšuje tveganje za osteoporozo v kasnejšem življenju. Vadba je dokazano učinkovita pri zmanjševanju stresa, tesnobe in simptomov depresije pri otrocih in najstnikih, saj sprošča endorfine, ki izboljšujejo razpoloženje in duševno počutje. Prav tako ima pozitiven vpliv na kognitivne funkcije, kot so izboljšana pozornost, spomin in sposobnost učenja.

Katere so najboljše vrste telesne aktivnosti za otroka?

Pri izbiri telesnih dejavnosti za otroke in mladostnike je pomembno, da dajemo prednost uživanju in vključevanju vseh. Spodbujanje aktivnega preživljanja prostega časa, kot je tek, skakanje, plezanje in igranje skrivalnic, omogoča otrokom, da raziskujejo svoje telesne sposobnosti in razvijajo osnovne gibalne spretnosti. Sodelovanje v ekipnih ali individualnih športih prinaša številne koristi, saj jih le te učijo pomembnih spretnosti, kot so ekipno sodelovanje, disciplina in vztrajnost, hkrati pa povišujejo telesno pripravljenost. Aerobne aktivnosti, kot so kolesarjenje, plavanje, ples…, so odlična izbira za kardiovaskularno zdravje, saj krepijo srce in pljuča ter izboljšujejo vzdržljivost. Ob ustreznem nadzoru in vodstvu je trening moči s pomočjo lastne teže ali lahkih uteži koristen za najstnike, saj izboljšuje mišično moč, zdravje kosti in celotno telesno pripravljenost.

otroci in šport, zdrave navade

Otroci in fitness? Da ali Ne?

Vadba za telesno pripravljenost, posebej zasnovana za otroke in mladostnike, ponuja dodatne prednosti za njihov telesni razvoj. V nasprotju z napačnimi prepričanji ustrezno zasnovana vadba v fitnesu ne ovira rasti ali povzroča poškodb. Nasprotno, spodbuja varne in učinkovite adaptacije. Vadba pod strokovnim nadzorom trenerja ali kineziologa zagotavlja, da se otroci in najstniki naučijo pravilnih tehnik in gibalnih vzorcev, kar pomaga preprečevati poškodbe in jih pripravi na prihodnje športne aktivnosti in izive. Implementacija te vrste treninga pzitivno vpliva na razvoj mišične mase, moči in jakosti, ter gibljivosti in koordinacije, s čimer izboljšujejo možnosti uspeha tako v športu kot na drugih področjih življenja. Vadba prispeva tudi k večji samozavesti in samospoštovanju, saj otroci opazujejo izboljšanje svojih telesnih sposobnosti, kar spodbuja pozitivno samopodobo na vseh področjih, hkrati pa le ta otroštvu vzbudi ljubezen do treninga in telesne aktivnosti kar omogoča dolgoročne koristi za zdravje.

Telesna dejavnost je ključnega pomena za rast in razvoj otroka. Redna vadba prinaša številne telesne, duševne in kognitivne koristi. Z vzpodbujanjem uživanja v aktivnostih, kot so šport in aktivna igra, otrokom in mladostnikom pomagamo razviti pozitiven odnos do športa in jim s tem zagotovimo kvalitetnejšo prihodnost.

Avtor: Luka Matul

WordPress Image Lightbox