fbpx

/ Plavalni tečaj – kdaj začeti?

Plavalni tečaj – kdaj začeti?post

Plavalni tečaj – kdaj začeti?

Učenje plavanja, je kot vsaka aktivnost za naše malčke novost, na katero vsak otrok odreagira po svoje.

Voda ni naše naravno okolje, zato predstavlja marsikateremu otroku dodaten stres in nelagodje. Kot vsak drug šport, plavanje nekaterim otrokom bolj leži, nekaterim manj, vsekakor pa se je pri nas še vsak otrok naučil plavati.

Pri učenju plavanja je pomembno, da otroka ne silimo v prehitro učenje, saj so mu že omenjene okoliščine precej nove in jih želi raziskati ob svojem času.
Na plavalnih tečajih imamo strokovno usposobljene delavce v športu, ki so tudi pedagogi in znajo pristopiti h otroku na način, ki mu bo olajšal preskok v novo aktivnost in ta prehod naredil čim bolj naraven.

Kdaj torej začeti z učenjem plavanja?

Otroka najbolje poznate vi, njegovi starši, zato poslušajte njegove želje in opazujte njegovo obnašanje.

Če otrok motorično še ni popolnoma razvit (za večino to velja do 5. leta starosti), obstaja velika možnost, da mu bo tudi učenje plavanja predstavljalo težave, kar bo v njemu vzbudilo občutek anksioznosti in zamere do vode, posledično bo celoten proces trajal dlje, ker se otrok ne bo počutil varno in sproščeno v vodi.

Poudarjamo tudi veliko razliko med tem, da je otrok sproščen na morju, ob vaši bližini in to, da se je otrok pripravljen učiti ob drugih otrocih v prisotnosti učitelja v novem okolju, primernem učenju. Iz naših izkušenj so otroci optimalno pripravljeni na učenje ob vstopu v osnovno šolo, torej med 5 in 6 letom starosti. Takrat jih namreč okolje samo spodbuja h učenju in pridobivanju novih motoričnih znanj v šoli, ki mu bodo olajšale delo na plavalnih tečajih.

Kot starši se moramo zavedati, da tudi otroci potrebujejo daljši čas, da osvojijo osnovne tehnike plavanja in si zagotovijo samostojnost v plavanju ob odhodu celotne družine na poletni dopust. Smiselno je, da vašega otroka v plavalni tečaj vključite že v zimskem semestru. Le tako bo njegovo znanje plavanja doseglo določen nivo in skupaj z otrokom se boste lahko veselili v poletnih morskih dogodivščinah. 

Oglejte si razpisane plavalne tečaje.

 

WordPress Image Lightbox