fbpx

/ Prehranski miti, v katere bi morali prenehati verjeti!

Prehranski miti, v katere bi morali prenehati verjeti!post

Prehranski miti, v katere bi morali prenehati verjeti!

Na spletu je toliko informacij in nasvetov o zdravi prehrani. Nekatere informacije, ki jih beremo, temeljijo na zastarelih raziskavah.

Tu je nekaj prehranskih mitov, v katere bi morali vsi nehati verjeti!

Mit: Da bi shujšali, bi morali zmanjšati ogljikove hidrate

Obstaja toliko mitov o hidratih! Ogljikove hidrate telo uporablja za energijo in vzdržljivost, koncentracijo in obnovo. Skratka, potrebujemo ogljikove hidrate!

Izločanje ogljikovih hidratov iz prehrane za hujšanje, ne deluje. Za vaše telo ni dolgotrajno in lahko pomeni, da ne dobite vseh življenjsko pomembnih hranljivih snovi. Namesto tega lahko poskusite zamenjati rafinirana živila (beli kruh) za manj predelane različice (kot je rženi kruh) in paziti na velikost porcij.

Mit: Pri jajcih bi morali jesti le beljak

Ta mit izvira iz skrbi, da rumenjaki vsebujejo “slab” holesterol. Medtem, ko rumenjak res vsebuje prehranski holesterol, je bilo ugotovljeno, da ima minimalni vpliv na raven “slabega” holesterola v telesu (ki ga poznamo kot lipoprotein ali na kratko LDL). Tako beljak, kot rumenjak lahko telesu zagotovita beljakovine in zdrave maščobe.

Za večino od nas velja, da nam hrana, ki vsebuje jajca, poveča raven holesterola, zato je bolje, da izbiramo čimbolj zdrave možnosti.

Mit: Solate so najbolj zdrava izbira pri večerji

Zdi se, da je najboljša izbira, toda tudi solata je lahko nezdrava. Pazite na kremaste prelive, kruhke ali koščke slanine. Take  solate hitro preidejo od zdravih k nezdravim! Namesto tega poskusite izbrati zeleno solato z avokadom in tofujem, ter lahkim prelivom (kis in olivno olje).

WordPress Image Lightbox