fbpx

/ Telesna dejavnost in njen vpliv na razpoloženje pri starejših

Telesna dejavnost in njen vpliv na razpoloženje pri starejšihpost

Telesna dejavnost in njen vpliv na razpoloženje pri starejših

Pogovarjali smo se z našo kineziologinjo Lucijo, ki opravlja doktorat na temo vpliva telesne dejavnosti na razpoloženje. Na kratko nam je opisala kaj so razpoloženjske motnje in kako si lahko pomagamo.

Kaj so motnje razpoloženja in kako jih prepoznamo?

Razpoloženjske motnje so izraz za številna stanja, ki se odražajo v čustvenih, kognitivnih, vedenjskih in telesnih simptomih. Vsa nihanja v razpoloženju niso zaskrbljujoča. Tekom dneva se naša čustva spreminjajo, kar vpliva na splošno razpoloženje ali kot pogovorno pravimo na našo voljo. Morda nas nekaj razburi in smo 10 minut jezni, a kaj kmalu se pomirimo in pozabimo na dogodek, ki nas je ujezil. Enako je z ostalimi čustvi: veselje, žalost, vznemirjenje, itd. Vse to so običajna nihanja, ki se pojavljajo tekom dneva.

Problem pa nastane, ko je naše razpoloženje dalj časa slabše. Po navadi je ta meja nekje dva tedna. Osebe, ki so se znašle v stresni situaciji, doživele izgubo osebe ali pa se soočajo z določenim obdobjem, kot je upokojitev lahko zapadejo v dalj časa trajajoče slabše razpoloženje. Najpogostejši znaki so negativne misli, žalost, potrtost, obup, samokritičnost, jeza in nemir, strah, nemotiviranost, izguba volje do dela, bolečine v telesu, motnje spanja in apetita.

Kako si lahko pomagamo?

Ko opazimo, da smo se znašli v začaranem krogu slabega razpoloženja je najslabše, da čakamo da mine samo od sebe. Po navadi se stanje še poslabša. Pomembno je, da ukrepamo. V zadnjih desetletjih so številne raziskave in osebne izkušnje ljudi pokazale, da je pri tovrstnih sitkah najbolj pomembno, da postanemo aktivni. 

Poiščimo dejavnosti, ki nas veselijo. Naj si bo to obiskovanje knjižnega kluba, slikarskega tečaja ali pa telovadbe. Pomembno je, da postanemo aktivni, saj bo to spremenilo tok naših misli in jih preusmerilo v pozitivno smer. Še toliko bolje je, da so te aktivnosti skupinske, kjer se lahko družimo z ostalimi.

Kako nam lahko pomaga telovadba?

Telovadba je zagotovo izbira, ki jo priporočamo. Poleg tega, da bo izboljšala razpoloženje, bo pozitivno vplivala tudi na naše telesno zdravje. Vadba v skupini nas bo motivirala in dodala družabni element. Raziskave kažejo, da redna telovadba vpliva na strukturo naših možganov. Izboljša spomin in koncentracijo. Za čas telovadbe odložimo skrbi, preusmerimo misli in se osredotočimo nase. Zmanjšajo se stresni hormoni, zato se še dalj časa počutimo bolj sporočeno in polne energije.

Ali obstajajo vadbe, ki so namenjene osebam s slabšim razpoloženjem?

V ŠUS Eurofitnesu se zavedamo, da je pogosto težko začeti sam. Zato smo pripravili 3-mesčeno brezplačno vadbo, namenjeno starejšim od 65 let, ki čutijo, da so se znašli v čustveni stiski in menijo, da bi ji lahko tovrstna vadba pomagala. Je edini tovrstni program v Slovenji. Vadba je enostavna in primerna za začetnike.

WordPress Image Lightbox