fbpx

/ Temeljni postopki oživljanja

Temeljni postopki oživljanjapost

Temeljni postopki oživljanja

Celoten koncept in glavni vrednoti našega športnega centra sta prav zdravje in varnost vseh zaposlenih ter vseh članov in novih obiskovalcev. S tem namenom smo v četrtek, 7. julija v Šus Eurofitness-u tradicionalno priredili usposabljanje o temeljnih postopkih oživljanja, katerega se je udeležil direktor, ekipa osebnih trenerjev in inštruktorjev vodenih vadb, receptorji ter reševalec. Poučili smo se o temeljnih postopkov oživljanja pri odrasli osebi, otroku in dojenčku ter se naučili pravilne uporabe defibrilatorja.

Za vas smo pripravili 8 točk, kaj narediti, ko se ODRASLA oseba zgrudi ali negibno leži na tleh? Kako lahko nekomu rešimo življenje?

  1. RAHLO GA STRESEMO ZA RAMENA IN GLASNO VPRAŠAMO: »KAKO STE?«

a) ČE SE ODZOVE, GA PUSTIMO V TEM POLOŽAJU, PREVERJAMO STANJE.

b) ČE SE NE ODZOVE (točka 2.)

  • POKLIČI NA POMOČ! (Zaderi se glasno)
  • SPROSTIMO DIHALNO POT (Zvrnemo glavo in dvignemo brado, razpremo usta, preverimo, da v njih ni tujka, snete protez. V kolikor kaj opazimo tujek odstranimo in…)
  • PREVERIMO DIHANJE (Prislonimo uho čim bližje nosu in ustom ter poslušamo, občutimo ali zrak prihaja iz dihal  ter gledamo ali se prsni koš dviga in spušča. ZA TO PORABIMO 10 SEKUND!
  • ČE BOLNIK NE DIHA, POKLIČEMO 112  in POŠLJEMO NEKOGA PO DEFIBRILATOR, ki se nahaja NA RECEPCIJI FITNESA. TAKOJ PRIČNEMO Z OŽIVLJANJEM!
  • OŽIVLJANJE 30 (MASAŽ) : 2 (VPIHA). V primeru, da  gojite zadržke do umetnega dihanja, boste več kot dovolj storili že samo z masažo srca.
  • KO DOBIMO DEFIBRILATOR, GA ČIMPREJ VKLJUČIMO, NAMESTIMO ELEKTRODE NA BOLNIKOV OSUŠEN PRSNI KOŠ IN SLEDIMO NAVODILOM, KI JIH DAJE APARAT.
  • PO SUNKU ELEKTRIČNEGA TOKA SLEDIMO NAVODILOM DEFIBRILATORJA. VMES IZVAJAMO MASAŽE SRCA.

Celotno predavanje je dostopno tudi na našem Fb profilu. To znanje je res dobrodošlo za vse nas, v upanju, da ga nihče ne bo potreboval, ga je pa potrebno obnavljati in nadgrajevati.

https://www.facebook.com/sus.eurofitness.ilirija/videos/593205472166334

Ekipa Šus Eurofitness-a

WordPress Image Lightbox