fbpx

/ Trenirati ali ne, če imamo ‘muskelfiber’?

Trenirati ali ne, če imamo ‘muskelfiber’?post

Trenirati ali ne, če imamo ‘muskelfiber’?

Vsi smo ze kdaj doživeli bolečino v mišicah. Tisto bolečino, zaradi katere ne moremo normalo vstati iz WC školjke naslednji dan po treningu. Zapoznela mišična bolečina se pojavi kot posledica mikropoškodb na mišičnem tkivu, ki so rezultat takšnega ali drugačnega treninga oziroma napora.

Ko trenirate, je pomembno, da postopoma povečujete težo, ki jo dvignete, ali število ponovitev, ki jih naredite, da nenehno izzivate svoje telo. Ključno pri tem je, da to počnete postopoma.

Vprašanje pa je…

Bi morali nadaljevati s treningom ali ne? 

Ko si poškodovan, ne moreš vedno trenirati na isti ravni, kot če bi bil brez poškodb. Enako velja za bolečine v mišicah po treningu. To pa ne pomeni, da morate za teden dni nehati trenirati!! Morda boste morali počakati dan ali dva, da ta bolečina mine, preden začnete znova trenirati.

Lahko pa trenirate naprej, ampak trening prilagodite. To pomeni, da če imate boleče mišice v nogah, priporočamo, da trenirate drugo področje telesa. Tako še vedno lahko damo bolečim mišicam čas, da si opomorejo, ne da bi zamudili vadbo.

Če vam to ne odgovarja, pa se boste ob dnevih, ko vas bo zaradi treninga malo bolelo, z lahkoto sprehodili. Lažja fizična aktivnost lahko namreč olajša bolečino v mišicah tako kot masaža.

Kaj lahko storim, da zmanjšam bolečino mišic po treningu?

Dober način za zmanjšanje bolečine v mišicah po treningu je uporaba masažnega valja za sproščanje mišic ali foam roller, ki je v bistvu oblika samo-masaže. Valjanje takoj po končanem treningu, lahko pomaga pri celjenju in potencialno zmanjša bolečino, ki bi jo sicer lahko občutili naslednji dan!

Naredite si kopel iz magnezijevih kosmičev, saj magnezij, pomaga mišicam, da se sprostijo in si opomorejo.

Biti fit in zdrav je maraton, ne pa šprint. Naj vas boleče mišice ne ustavijo pri doseganju ciljev.

 

WordPress Image Lightbox