fbpx

/ Vadba za moč – bistvena komponenta teka

Vadba za moč – bistvena komponenta tekapost

Vadba za moč – bistvena komponenta teka

Vadba za moč je ena izmed bistvenih komponent trenažnega procesa teka, saj krepi mišice in sklepe, kar lahko izboljša čas teka in zmanjša tveganje za poškodbe.

Z vajami za moč tako okrepimo vezivno tkivo, izboljšamo medmišično koordinacijo in živčno-mišično povezavo, kar vodi v boljšo ekonomičnost teka. Če želite izkoristiti svoj polni potencial, morate h teku pristopiti celovito. To pomeni, da ciljate na področja telesne pripravljenosti, ki jim običajno ne namenjate veliko pozorni, kot so gibljivost, ravnotežje, koordinacija in predvsem mišična moč.

Kot strokovnjak na področju planiranja vadbe moči in dela s profesionalnimi atleti, vas zato vabim, da se mi pridružite v ŠUS Eurofitness, kjer boste z mojo pomočjo in pomočjo ostalih trenerjev v centru dvignili nivo vašega teka.

Kakšna so priporočila za varen tek:

  1. teka se moramo lotiti celovito (potrebno je vključiti vse fizične sposobnosti: gibljivost, ravnotežje, koordinacija, mišična moč…)
  2. tek je kontinuiran proces (držimo se nekega pravilnega zaporedja izvajanja aktivnosti in te izvajamo iz tedna v teden tako, da se telo lahko prilagodi)
  3. upoštevamo načelo postopnosti (zmerno dodajamo težavnost pri izvajanju aktivnosti. Bodisi so to vaje za moč, vaje za raztezanje ali pa dodajanje kilometrov)
  4. postavimo si glavni cilj in več manjših dosegljivih ciljev (manjši cilji nas bodo vodili do našega glavnega cilja… Hitrejši tek)
  5. ne zanemarjamo regeneracije ( proces regeneracije je v trenažnem procesu pav tako pomemben kot dejanski trening, če telesu ne dovolimo da obnovi zaloge in mikropoškodbe bo prišlo do preobremenitvenih poškodb ali pretreniranosti)

Kakšna so priporočila po teku (maratonu):

  1. počitek (maraton izdatno izčrpa naše telo in dokazano je, da tudi dva do štiri tedne po teku še vedno pospešeno porablja dodatne kalorije. To imenujemo EPOC učinek [excess post-exercise oxygen consumption])
  2. počasno vračanje v manj naporne oblike gibanja (plavanje, kolesarjenje, hoja,…)
  3. planiranje trenažnega procesa za naprej (moramo se zavedati, da se planiranje za maraton začne dolgo pred dejanskim tekom. Določiti moramo, kje in kako bomo izvajali vaje za moč, gibljivost, ravnotežje in koordinacijo. Katere dneve bomo tekli in katere dneve bomo počivali).

Avtor: Marko Tasić, osebni trener 

WordPress Image Lightbox